Mikä on Bitcoin ja missä sitä voi säilyttää?

Bitcoin on varmaan monelle tuttu terminä, mutta mikä se oikeasti on ja miten sitä käytetään voi olla epäselvää. Lyhyesti sanottuna Bitcoin on maailman ensimmäinen virtuaalinen kryptovaluutta.  Se mahdollistaa luotettavan varojensiirtämisen eri laitteiden välillä. Voit käyttää sitä missä tahansa internettiä käyttävässä laitteessa kuten tietokoneessa tai älypuhelimessa. Bitcoin on globaali ja sen siirto on nopeaa. Käytön kulut ovat pienet ja välikäsiä, esim. pankkeja ei tarvita. Bitcoinia pidetään tunnetuimpana digitaalisena virtuaalivaluuttana. Kerrotaan, että Bitcoinin loi vuonna 2008 nimimerkkiä Satoshi Nakamoto käyttävä taho tai henkilö. Virtuaalista valuuttaa on kuitenkin ollut jo aiemminkin, mutta Satoshi Nakamoto onnistui niputtamaan yhteen vuosia olleen tiedon loistavalla ajoituksella. Bitcoineja on olemassa rajattu määrä ja niitä laittaa liikkeelle matemaattisella kaavalla toimiva laskentaohjelma. Bitcoin pohjautuu kaikille avoimeen verkkokirjanpitojärjestelmään, joka on tarkasti salausmekanismein suojattu. Jokainen bitcoinsiirto on kirjattu virtuaaliseen tilikirjaan nimeltään blockchain. Se perustuu ns. lohkoketjutekniikkaan. Lohkoketju tarkoittaa nimensä mukaisesti ketjussa olevia lohkoja. Lohkoketjun yhteen lohkoon kirjataan tapahtumat tietyltä ajanjaksolta. Kun kaikki siirrot on kirjattu ja virtuaalinen tilikirja suljettu se liitetään aiempiin lohkoihin. Näin syntyy lohkoketju. Lohkoketjuteknologian merkittävä etu perinteiseen malliin verrattuna on hajautus, koska siinä kontrolli ei ole yhden tahon hallittavissa.  

Bitcoinin ensimmäinen lohkoketju ilmestyi tammikuun alussa 2009. Perinteiset rahansiirrot ovat pankkien hallinnassa, mutta bitcoin-järjestelmä on kaikille käyttäjille avoin. Käyttäjien tilit, rahansiirrot ja historia ovat julkista tietoa, mutta niitä ei voida suoraan liittää kehenkään henkilöön. Bitcoin-tilejä eli verkko-osoitteita ei ole sidottu henkilötietoihin. Tietokanta on hajautettu usealle määrälle toimijoita ympäri maailmaa ja identiteettivarkaudet ja rahanväärennökset estetään tehokkaasti salausmekanismein. Kun lohkoketju on hyvin tehty sitä on lähes mahdoton väärentää. Bitcoinin arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan eli mitä enemmän niitä ostetaan ja käytetään sitä isommaksi niiden arvo nousee. 

Bitcoin

Eri vaihtoehtoja Bitcoin-lompakoiksi

Bitcoinien synty eroaa myös perinteisestä rahasta. Bitcoineja lasketaan liikkeelle louhinnaksi kutsutussa prosessissa. Louhintaa tapahtuu, kun bitcoin-käyttäjä tarjoaa tietokoneensa laskentatehoa bitcoin-verkon ylläpitoon ja hän saa vastineeksi bitcoineja. Louhinta on siis periaatteessa lohkoketjun ylläpitotyötä. Kuka tahansa voi alkaa louhimaan Bircoineja tai muita kryptovaluuttoja, mutta se vaatii valtavasti työtä eli käytännössä tietokoneen laskentatehoa. Louhinnalla vahvistetaan lohkoketjun transaktioita ja luodaan uusia Bitcoineja. Maailmaan luodaan 21 miljoonaa Bitcoinia ja niitä syntyy 10 minuutin välein eli aina uuden lohkon louhinnassa. Bitcoineja voi ostaa henkilöltä tai taholta, joka omistaa Bitcoineja. Suomalaisten on helppoa ostaa Bitcoineja vaikkapa kotimaisesta Coinmotionista. Sinne luodaan tili, jonka jälkeen tunnistaudutaan pankkisiirtoja koskevien säädösten vuoksi. Tämän jälkeen palveluun talletetaan rahaa pankkisiirrolla. Rahojen näkyessä tilillä voit ostaa Bitcoineja. Voit jättää Bitcoinit sinne talteen tai siirtää ne omaan haltuusi digitaaliseen lompakkoon. Parhaat Bitcoin-lompakot löydät täältä. Kryptovaluuttasi on sen tahon hallussa, jolla on Bitcoin-osoitteesi privaattiavain. Bitcoin-osoite on matemaattisesti johdettu merkkijono, ikään kuin sähköpostiosoite, jonka salasanana toimii privaattiavain. Jokainen käyttäjä kirjautuu Bitcoin-tililleen.  Privaattiavaimesi on online-operaattorin hallussa. Digitaalisia lompakoita on erilaisia. Desktop-lompakossa privaattiavaimesi on tallennettu tietokoneellesi. Hardware-lompakossa se on tallennettu USB-tikulle. Voit aina säilyttää ostamasi Bitcoinit palvelussa, josta ostit ne. Halutessasi lisäturvaa voit siirtää ne omalle koneellesi, mobiiliin tai vaikkapa hardware-lompakkoon. 

Bitcoin on sekä maksujärjestelmä että valuutta. Bitcoinia ei ole olemassa ilman lohkoketjua, joka toimii sen maksujärjestelmänä. Vaikka Bitcoin ei olekaan virallista rahaa sillä voi tehdä ostoksia monissa yrityksissä. Se ja muut kryptovaluutat ovat myös suosittu sijoituskohde. Kannattaa kuitenkin huomata, että ne ovat suhteellisen riskialttiita; tosin tuottokin voi olla sen mukainen.

Saatat pitää myös näistä:

Sisällysluettelo